Mijn passie voor moestuinieren

petitsbonheurs
10 maart 2022

Mijn passie voor moestuinieren is een paar jaar geleden begonnen, toen ik door mijn vader en tante ben aangestoken met het moestuinvirus. Mijn tante heeft sinds heel wat jaar een eigen volkstuintje en mijn vader heeft een kas in de achtertuin en wat losse fruitstruiken. Door te zien wat zij allemaal konden laten groeien, kreeg ik zelf ook moestuinkriebels.

Hoe ik mijn eigen moestuin op een paar m² ben begonnen

Ik woonde met mijn vriend in een flat en had hierdoor geen tuin, maar wel een balkon van 1m². Je zou misschien denken dat je met dit oppervlakte geen moestuin kan beginnen, maar niets is minder waar.

Zo ben ik begonnen met twee balkonbakken aan de balustrade en 4 potten op de grond. Ook had ik binnen op de vensterbank een paar potjes in de keuken staan.

Het balkon was echt super, want deze lag vol op het zuiden. Met als resultaat dat mijn paprika’s in de balkonbakken als een gek groeiden. Zo heb ik in mijn eerste jaar iets van 15 paprika’s kunnen oogsten en ook in mijn potten ging het goed. In mijn potten had ik twee tomatenplanten en een komkommerplant staan. In het keukenraam stonden basilicum en pluksla. Oftewel, mijn passie voor moestuinieren was aangewakkerd!

Eindelijk meer ruimte voor mijn moestuin

In december 2018 verhuisden we naar ons koophuis. De eerste maanden waren we heerlijk bezig met settelen, maar in het voorjaar begon de tuin toch meer en meer te trekken. We hadden een grote struik in de tuin staan en die nam voor ons teveel ruimte in beslag. Na heel wat uurtjes zwoegen zijn alle takken gesnoeid. Ook hebben we beetje bij beetje de wortels van een volwassen struik, we denken meer dan 10 jaar oud, verwijderd. Alles in een overvolle auto naar de stort gereden, inclusief ongedierte(!). Gelukkig wel met een super gaaf resultaat, een afgebakende bak van 2 x 1,20 meter groot! Op naar mijn eerste moestuin in de achtertuin.

In die bak heb ik 2 jaar lang de volgende groenten gekweekt: tomaten, tuinbonen, sla, komkommer (was niet zo’n succes, iets met appel structuur) en courgettes. De courgetteplant groeide met zijn grote bladeren de moestuinbak uit. Ondanks dat hij niet geschikt was voor de ‘kleine’ bak, hebben we veel courgettes kunnen oogsten!

In het najaar van 2020 hebben we een pup gekregen waar ik vaak een rondje mee ging wandelen. Heel toevallig (😉) kwamen we samen ook regelmatig langs een moestuincomplex. Op een dag trok ik dan eindelijk mijn stoute schoenen aan en ben ik een praatje gaan maken met een paar mannen die daar druk bezig waren. Ik kreeg enthousiast flink wat wortels in mijn handen gedrukt, met de mededeling dat het heel leuk zou zijn als ik erbij zou komen. In maart volgde een kijkdag en ik had zelfs keuze uit verschillende percelen. Uiteindelijk viel mijn keuze op een nogal verwilderd stuk moestuin van 200m² waarvan ik de helft mocht huren. Het leuke is dat een vriendin van mij ook enthousiast werd en de andere helft van het perceel ging huren.

Is jouw passie voor moestuinieren nu ook aangewakkerd?

Krijg jij nu kriebels in je buik door het leven over mijn passie voor moestuinieren? Wil je nu zelf aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen?
In mijn volgende blogs neem ik je graag mee in mijn avonturen in de moestuin. Denk hierbij aan de voorbereidingen, de hoogtepunten en mijn tegenvallers.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Waar ben je naar op zoek?

Hoi! Welkom bij Petits Bonheurs, dè plek waar ik mijn klein geluk deel. Denk hierbij aan moestuinieren, kringlopen, tijd in de natuur doorbrengen, onze Boerenfox Mila en bewust bezig zijn met het creëren van mijn droomleven.

Blijf op de hoogte

Heb je vragen over deze of andere blogs? Neem dan contact op

Misschien zijn deze blogs ook iets voor jou: